Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Genanvendelige vindmøllevinger på vej

Et konsortium af virksomheder på tværs af sektorer har lanceret et projekt, der vil designe og fremstille verdens første 100 pct. genanvendelige vindmøllevinge. Bag projektet er ENGIE, LM Wind Power, Arkema, CANOE og Owens Corning.

Projektet vil gå under navnet Zero Waste Blade Research (ZEBRA), og vil blive drevet af det franske forskningscenter IRT Jules Verne. Målet for projektet er at undersøge den tekniske, økonomiske og miljømæssige gennemførlighed af termoplastiske vindmøllevinger. Projektet er blevet lanceret for en periode på 42 måneder med et budget på 18,5 millioner euro.

ZEBRA-projektet er med til at etablere et strategisk konsortium, der repræsenterer hele værdikæden blandt andet udviklingen af materialer, til fremstillingen af vinger samt genanvendelse af nedlagte vingematerialer.

LM Wind Power vil designe produktet og fremstille to prototypevinger ved hjælp af Arkemas Elium resin. Dette er en termoplastisk resin der er kendt for sine genanvendelige egenskaber gennem depolymerisations- eller opløsningsprocesser. De to prototyper vil blive fremstillet på LM Wind Power’s fabrik i Cherbourg, Frankrig.

”Ved at bruge Elium resin kombineret med design-, fremstillings- og genanvendelsesprocesoptimering danner det en mulighed for at reducere omkostninger, produktionstid og miljøpåvirkning af vindmøllevinger,” udtaler Torben Jacobsen, Senior Director Advanced Technology Systems, LM Wind Power.

Under udviklingen af projektet vil virksomhederne samtidig også undersøge metoder til at genbruge de materialer der er brugt i prototypevingerne, til nye produkter. Derudover vil der også være fokus på at udvikle og optimere fremstillingsprocessen ved hjælp af automatisering til at reducere energiforbrug og spild fra produktionen.

Nyheder direkte i din indbakke?