Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Første monopæl er milepæl for Kriegers Flak

Den allerførste af de i alt 72 monopæle, der skal bære Kriegers Flak havvindmøllerne, er netop blevet placeret i Østersøens havbund. Operationen markerer en vigtig milepæl i opførslen af den kommende havmøllepark, som trods covid-19 restriktioner følger tidsplanen.

Glæden er til at spore hos Vattenfall, som netop har meddelt, at det første fundament til den 600 MW store havmøllepark, Kriegers Flak, er blevet placeret, og at installationsfasen dermed er gået videre til næste, synlige step.

"Fundamentet udgør den første, synlige del af selve vindmølleparken på havet. Det er en milepæl i udviklingen af det her fantastiske projekt og i Vattenfalls rejse frem mod at gøre det muligt at leve fossilfrit," siger Jacob Nørgaard Andersen, Country Manager for Vattenfall i Danmark.

Projektet følger tidsplanen

Til trods for, at installationen sker i en periode med en række restriktioner og sikkerhedstiltag som følge af covid-19 situationen, følger projektet tidsplanen. Her har det været helt afgørende, at der har været tæt dialog mellem Vattenfall, deres leverandører og myndighederne, da projektet involverer en række udenlandske aktører, der sender både mandskab og materiel over landegrænsen. 

Hos Wind Denmark er der netop fokus på de udfordringer, der kan opstå for virksomhederne som følge af covid-19 restriktioner, der reelt betyder, at kritiske aktiviteter kan tvinges i stå.

"Virksomheder i vindsektoren er globale og dybt afhængige af, at bevægelser på tværs af grænser sker gnidningsfrit, når vi samarbejder om internationale projekter. En af de ubekendte, vindsektoren lige nu har fokus på, er den frie bevægelighed over grænser særligt for personel, og at der ikke per automatik indføres en 14-dages karantæne på personer, der krydser grænser.

En sådan restriktion vil betyde at et stor-skala infrastrukturprojekt som Kriegers Flak - og for så vidt også den almindelige produktion i industrien - kan risikere at gå i stå. Det kan skabe betydelige forsinkelser i industrien og deres adgang til materiel, og i et større billede også betyde, at vi i Danmark kan komme i tidsnød i forhold til de aftaler, der ligger på levering af grøn strøm til nettet. Det er ikke blot dyrt for de virksomheder, som er involveret, men i længden også dyrt for det danske samfund, som må vente længere på den billige, grønne strøm."
Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark

Dækker 600.000 husstandes årlige elforbrug

Kriegers Flak havmøllepark vil bestå af 72 Siemens Gamesa 8.4 MW vindmøller, som måler en totalhøjde på 188 meter og rotordiameter på 164 meter. Havmølleparken vil have en samlet kapacitet stor nok til at dække, hvad der svarer til 600.000 danske husstandes årlige elforbrug, og dermed bidrage betydeligt til Danmarks vej mod en grøn, fossilfri fremtid.

Forbundet til tysk havmøllepark

Når Kriegers Flak står færdig i 2021, vil den markere to historiske milepæle: Den vil blive Danmarks største havmøllepark, og som den første havmøllepark i verden vil den indgå i det første havbaserede elnet, der udveksler vindenergi mellem to lande. Det sker, når den ene af havmølleparkens transformerstationer forbindes til den tyske havmøllepark Baltic II, som er placeret lige syd for Kriegers Flak. Formålet med sammenkoblingen er at forbedre integrationen af vindenergi i regionen, hvilket betyder, at vindenergiens værdi hæves, og den grønne omstilling understøttes.

El-forbindelsen til Tyskland er et såkaldt PCI - Project of Common Interest, som er indgået mellem danske Energinet og den tyske partner 50Hertz. Projektet er støttet af Europa-Kommissionen og Det Europæiske Genopretningsprogram for Energiområdet.

Særligt hensyn til dyrelivet

Transporten og installationen af de 72 monopæle foretages af hollandske Van Oord, som under nedramningen af fundamenterne gør brug af et dobbelt boblegardin omkring de enkelte fundamenter og fungerer som et støjværn, der mindsker generne for områdets havpattedyr, mens nedramningen pågår. Metoden er med til at sikre, at installationen er så skånsom over for miljø og dyreliv, som muligt.

De 800 tons tunge monopælene er fremstillet af tyske EEW-SPC, mens danske Bladt Industries leverer de 72 transition pieces, som forbinder fundamenter og møller.

Nyheder direkte i din indbakke?

Seneste nyheder