Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Eurowind Energy planlægger verdens største brintfabrik

Projektet ”Green Hydrogen Hub Denmark” skal undersøge muligheden for at bygge verdens største brintproduktionsanlæg kombineret med et underjordisk brintlager placeret ved Hobro. Brintlageret skal kunne lagre grøn energi svarende til det, der kan lagres i 2 millioner elbiler.

Projektet har været på tegnebrættet siden 2014 som et samarbejde mellem Eurowind Energy, Energinet og det hollandske selskab Corre Energy. Konkret er ambitionen at etablere et 350 MW elektrolyseanlæg, 200.000 MWh brintlager og et 320 MW CAES-anlæg (Compressed Air Energy Storage, CAES), der som det sidste led i værdikæden omdanner den grønne brint tilbage til elektricitet. Håber er, at projektet kan være klar i 2025. 

”Som lokal virksomhed i Mariagerfjord Kommune, betyder det meget for os, at vi kan bidrage til at gøre en forskel og sætte et sådant et projekt på verdenskortet. Vi har arbejdet på det her projekt i flere år, så vi glæder os over at være nået så langt, at vi nu kan fortælle mere om det, og vi ser frem til det fremadrettede samarbejde,” udtaler Jens Rasmussen, CEO for Eurowind Energy, i en pressemeddelelse.

Elproduktion svarende til 280.000 husstandes elforbrug

Projektet vil kombinere et sæsonlager af brint med et korttidslager i form af et trykluftslager (CAES-anlæg), der betyder, at forbrugere kan forsynes med 100 procent grøn strøm i alle timer året rundt. Med andre ord vil projektet, baseret på elproduktion fra sol og vind, balancere et strømforbrug som svarer til 280.000 husstandes elforbrug. Corre Energy, som har hollandsk hovedkvarter, vil være den førende udvikler af brintdrevne CAES-anlæg

”Med cementeringen af projektet Green Hydrogen Hub Denmark er vi et skridt tættere på udviklingen af en brintinfrastruktur med et internationalt perspektiv, der kan løse en væsentlig del af udfordringen, når det gælder lagringen af vedvarende energi. PtX-tankegangen udgør en central del af den grønne omstilling, og brinten er selve fundamentet for PtX. Det er blot én af de mange årsager til, at Green Hydrogen Hub Denmark er et vigtigt skridt i den rigtige retning”.

Også Gas Storage Denmark (GSD), der er en del af Energinet og har mere end 30 års erfaring med at lagre storskala energi i undergrunden, er med i projektet. De vil etablere et undergrundslager med brint, der i første omgang kan lagre op til 200 GWh grøn energi. Dette svarer en til batterikapacitet i op til to millioner elbiler. Efterfølgende er ambitionen, at det underjordiske brintlager opskaleres til at lagre grøn energi i TWh klasse.

Wind Denmark: Et vigtigt skridt for PtX i Danmark

Projektet Green Hydrogen Hub Denmark kan blive den tredje erhvervsklynge, der beskæftiger sig med brintproduktion i det midtjyske. Den første erhvervsklynge, Hydrogen Valley, er beliggende i Hobro og har siden 2002 opbygget viden inden for grøn brint. Det samme gælder i GreenLab Skive, hvor man arbejder på udvikling af brint fra vedvarende energikilder.

Green Hydrogen Hub Denmark er det vigtigste og mest ambitiøse PTX-projekt til dato. Det er også et helt nødvendigt skridt, hvis Danmark også i fremtiden ønsker at være en førende nation på det grønne område. Projektet viser med alt tydelighed, hvor kæmpestort et potentiale, som PTX har i Danmark, hvis kræfterne samles om at løfte opgaven,” siger Thomas Hwan Jensen med henvisning til, at også hollandske Corre Energy og danske Energinet er med ombord på projektet. 

”Det er kombinationen af den danske pionerånd og et politisk miljø, der har understøttet udvikling af vindenergi, der har gjort Danmark, er verdensførende inden for feltet. Projektet Green Hydrogen Hub Danmark er et godt eksempel på dette og hvordan fremsynethed inden for vind nu kommer os til gode. Det er derfor bydende nødvendigt, at det politiske momentum, fastholdes, så PtX for alvor også bliver et dansk væksteventyr,” slutter han.   

Projektet er i gang med undersøgelsesfasen, hvor partnerne har særligt fokus på at udvikle både de kommercielle og tekniske løsninger. Det nuværende konsortium har søgt EU’s Innovation Fund om midler til det fremadrettede arbejde. EU-kommissionen vedtog tidligere på året, at der skal være opsat 6.000 megawatt (MW) elektrolysekapacitet i EU i 2024 og 40.000 MW i 2030.

Power-To-X

Ambitionerne er store i GreenLab Skives grønne erhvervspark på 58 hektar, hvor PtX-teknologi og lagring af vindenergi skal levere nye...

Nyheder direkte i din indbakke?