INDUSTRIPOLITIK

Europa må vælge mellem prisræs og job og sikkerhed

Europa kan ikke både trykke prisen på ny grøn energi i bund og beholde titusindvis af gode job i vindmøllebranchen, lyder det fra en række internationale topfolk. Statsminister Mette Frederiksen erkender, at statsstøtte desværre er den nye globale virkelighed, som Danmark er nødt til at navigere i.

Vestas fabrik Ringkøbing

Arkivfoto: Vestas Wind Systems

Europa er nødt til at vælge mellem billigst mulig elektricitet på den ene side og job og sikkerhed på den anden. Så kontant udtrykte topchefen for TotalEnergies Patrick Pouyanné sig for nylig på en konference i Frankrig.

Meldingen fra den franske olie- og energigigant kommer blandt andet efter, at et medejerskab i et kinesisk vindprojekt har demonstreret, hvordan vindmølleproducenter som Goldwind og MingYang opererer med et omkostningsniveau, der gør dem i stand til at levere møller til 2/3 af prisen i Europa, blandt andet takket være rundhåndet hjælp fra den kinesiske stat.

– Der er et kollektivt valg at tage i forhold til, om vi vil prioritere prisen på elektricitet eller det at have job i Europa, sagde Patrick Pouyanné ifølge branchemediet Recharge.

Den europæiske grønne energibranche advarede for nylig om en anden alvorlig konsekvens, hvis Europa lader stå til over for en ulige konkurrence, hvor kinesiske producenter nyder godt af både direkte statsstøtte, lempelige finansieringsordninger, som gives videre til kunderne, og et enormt hjemmemarked, der udelukkende er forbeholdt kinesiske spillere.

– Der er 300 sensorer i en moderne vindmølle. Som europæisk borger vil jeg have, at data fra disse sensorer udelukkende bliver gemt og analyseret i Europa. Det er vigtigt at være bevidst om, hvorfor udviklere af vedvarende energi i Europa kan være fristede af at se på kinesiske vindmøller. De tilbydes til lavere priser og med udskudte betalingsmodeller, som europæiske fabrikanter i OECD-landene ikke må tilbyde, lød det fra brancheorganisationen WindEuropes adm. direktør Giles Dickson på en konference for nylig.

Mette F: Statsstøtte er tilbage på bordet

Udtalelserne fra de to internationale sværvægtere indrammer nøjagtig den udfordring, som Green Power Denmark også har adresseret i en dansk kontekst. Nemlig behovet for en mere aktiv industripolitik som modsvar både til Kina, men også til USA, der lokker virksomheder og investeringer til med enorme skattefradrag via Inflation Reduction Act (IRA).

Hvis ikke Danmark og Europa følger trop og sørger for at genoprette en fair spilleplade, risikerer europæisk teknologi at blive møvet helt ud – præcis som det skete med produktionen af solcellepaneler for 10-15 år siden. Og hvis først de europæiske virksomheder og arbejdspladser i hele værdikæden er væk, er muligheden for at prioritere genanvendelige materialer, grønt stål, havmiljø og ordentlige arbejdsforhold også forduftet.    

Statsstøtte er kommet tilbage på bordet. Det er ikke et dansk forslag, at det skulle det, men det er en ny virkelighed, vi bliver nødt til at forholde os til.
Mette Frederiksen, statsminister (S)

– Green Power Denmark er ikke tilhænger af statsstøtte, men vi er nødt til at følge trop og føre en aktiv industripolitik, hvis vores grønne industri skal komme helskindet ud på den anden side af den ordredal, vi ser lige nu, og være i stand til at levere til de kommende års enorme efterspørgsel. Hvis vi ikke gør noget nu, risikerer vi at tabe vores teknologiske forspring på et tidspunkt, hvor hele verden tripper for at udfase fossil energi til fordel for vind, sol og nye Power-to-X-brændstoffer. Det vil være ubærligt, siger adm. direktør Kristian Jensen, der også understreger risikoen ved at blive afhængig af Kina. 

– Udover at miste vores næststørste eksportvare risikerer vi også, at vores afhængighed af olie og gas fra Mellemøsten og Rusland forvandles til en afhængighed af kinesisk teknologi på samme måde som det er sket med solceller, siger Kristian Jensen.      

Statsminister Mette Frederiksen erkender da også, at virkeligheden lige nu desværre er, at statsstøtte er tilbage på den globale dagsorden.

– Når det økonomiske globale tyngdepunkt flytter sig, når amerikanerne virkelig tjekker ind med Inflation Reduction Act (IRA), så bliver vi også som europæisk kontinent nødt til at forholde os til vores samlede konkurrenceevne. Statsstøtte er kommet tilbage på bordet. Det er ikke et dansk forslag, at det skulle det, men det er en ny virkelighed, vi bliver nødt til at forholde os til, slog statsministeren for nylig fast på Dansk Industris årsmøde og tilføjede:  

– Som regering har vi naturligvis tænkt os at navigere i det landskab der er – ligegyldigt hvorfor det er sat, som det er.

Verdens største vindmøllefabrikant Vestas, er en af dem, der længe har forsøgt at råbe politikerne op om behovet for at beskytte en dyrebar industri i nogle afgørende år, lige før verdensmarkedet eksploderer.

– Vi er nødt til at tale om værdien, som havvindmøller repræsenterer. De gør noget for klimaet, mindsker forbrugernes elregning, skaber arbejdspladser og energiuafhængighed. Men det er der ikke fokus på. Alt handler blot om at vride så mange kroner ud af havvind som muligt. Og så ender vi der, hvor vi er nu, sagde Group Senior Vice President Morten Dyrholm til EnergiWatch, i kølvandet på en nylig britisk udbudsfiasko, hvor ikke en eneste havvindudvikler deltog.

Vindfabrik
Pressemeddelelse

Danmark er nødt til at føre mere aktiv industripolitik, hvis ikke mange års forspring inden for grøn energiteknologi skal tabes på...

Nyheder direkte i din indbakke?