Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Elprisen ramte historisk bundniveau i 2020

2020 blev et udfordrende år på elmarkedet, hvor særligt de vestdanske mølleejere blev hårdt ramt på økonomien med en gennemsnitlig afregningspris på under 15 øre/kWh - det samme niveau som bundrekorden i 2015. De lave elpriser viser, elektrificeringen står i stampe, mener Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark, der efterlyser akut politisk handling i form af investeringer, der fremmer sektorkobling.

I 2020 ramte ”den perfekte” storm elmarkedet og dermed de danske vindmølleejere. En våd vinter fyldte først på året de nordiske vandreservoirer, hvilket sænkede elprisen i Vest- og Østdanmark. Nogle måneder senere ramte corona-pandemien, der for alvor trak tæppet væk under elforbruget med rekordlave elpriser som følge. I april var elprisen helt nede at vende på rekordlave 7 øre/kWh i Vestdanmark og 10 øre/kWh i Østdanmark. 

 Wind Denmark har foretaget en aktuel opgørelse, der gør regnskabet op for hele 2020. Resultatet viser, at den gennemsnitlige afregningspris for vindenergi i Vestdanmark endte på 14,6 øre/kWh. I Østdanmark endte den på 17,6 øre/kWh.

I Vestdanmark er et så lavt niveau for elprisen aldrig set før: Niveauet for afregningsprisen for vindmøllestrøm i Vestdanmark (14,6 øre/kWh) var marginalt lavere end den hidtidige bundrekord fra 2015 på 14,7 øre/kWh. I 2019 lå den gennemsnitlige afregningspris for vindenergi i Vestdanmark på 26 øre/kWh og i Østdanmark 27,2 øre/kWh. Det svarer til prisfald fra 2019 til 2020 på henholdsvis 43 pct. i Vestdanmark og 35 pct. i Østdanmark.

Ifølge Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark, stemmer den negative udvikling i elprisen ikke overens med de høje grønne ambitioner, som Danmark har forpligtet sig til med mål om 70 pct. Co2 reduktion i udledningen af drivhusgasser i 2030. Før vi for alvor kan komme videre med den grønne omstilling, kræver det, at vi kommer i gang med elektrificeringen og at det samtidig giver mening at investere i grøn energi, mener han:

”Det er paradoksalt, at afregningsprisen er så lav, at selv den billigste energiteknologi (vindmøller, red.) i nogle tilfælde ikke kan løbe rundt økonomisk. Niveauet i 2020 er på ingen måder bæredygtig for den grønne omstilling. Det rammer både eksisterende vindmølleejere, der må se på om økonomien kan hænge sammen i deres møller samt udviklere af nye projekter, hvor politikerne ønsker vindmøllerne opført på markedsvilkår baseret på elprisen alene og uden støtte".   

Fyldte vandmagasiner førte til prispres

Foruden corona-pandemiens ankomst var det særligt de fyldte vandmagasiner i vores nordiske nabolande, der pressede elprisen i 2020. Strømmen flød fra de norske og svenske vandkraftværker i så store mængder, at selv et omfattende kabelnedbrud hen over sommeren ikke ændrede på det betydelige prispres fra den billige vandkraft. Den gennemsnitlige elpris i spotmarkedet var på 18,6 øre/kWh i Vestdanmark og på 21,2 øre/kWh i Østdanmark i 2020.

"De meget lave afregningspriser viser, at elektrificeringen står i stampe. Der er et akut behov for at få sat gang i den sektorkobling, der for alvor bringer vedvarende energi ind i sektorer som fjernvarmen og transport,” siger Jan Hylleberg og slutter:  

”Den vedvarende energi fra vindmøllerne har aldrig været billigere. Derfor er det meget ærgerligt, politikerne ikke udnytter det faktum og sætter turbo på den grønne omstilling, så vi kan få udnyttet den vedvarende energi langt bedre, end vi gør i dag. Det haster, og politikkerne må tage ansvar for, at der reelt kommer den elektrificering, som 70 pct. målsætningen i 2030 kræver. Det er deres vigtigste opgave i 2021 på energi-og klimaområdet”.  

Året i elmarkedet sluttede for vindenergi på samme måde, som det startede med mildt og vådt vejr, der pressede afregningspriserne. Stigende priser i råvare- og CO2-kvotemarkederne og det lidt koldere vejr i de sidste uger af 2020 medførte dog, at afregningsprisen i december for vindenergi bevægede sig over 20 øre/kWh i både Vest- og Østdanmark.   

Figur: Afregning for vindenergi i Vest- og Østdanmark 

Figuren nedenfor viser den gennemsnitlige afregningspris Vestdanmark (DK1) og Østdanmark (DK2) . Her kan man bl.a. se, at den gennemsnitlige afregningspris I Vestdanmark (DK1) lå under 15 øre/kWh i 2020. Figuren er udarbejdet af Wind Denmark og er baseret på løbende elpriser. Datakilder: Energinet og Nord Pool Spot.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?