LEDNINGSNETTET

Deadline nærmer sig for registrering af kabler i LER 2.0

Senest 1. juli skal ejere af sol- og vindanlæg have deres kabler registreret i ledningsejerregisteret LER 2.0. Det nye LER skal sikre en hurtigere og mere overskuelig adgang til ledningsnettet og forebygge graveskader, der både kan være livsfarlig og påvirke danskernes forsyningssikkerhed.

Landvindmølle

Arkivfoto

I de seneste tre år har Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) arbejdet på at digitalisere ledningsejerregisteret (LER), der bl.a. skal være klar til en massiv udbygning af elnettet. I den forbindelse er danske ejere af sol- og vindanlæg forpligtet til senest den 1. juli 2023 at lade deres kabler registrere i LER version 2.0.    

– De fleste ejere af vind- og solanlæg er forpligtet til at registrere kabler i LER 2.0, fordi vurderingen er, at de som ejere af transformeranlægget også ejer de højspændingskabler, der forbinder anlægget til elnettet. Det gælder især, når kablerne strækker sig over ”andens mands jord”, siger Poul Madsen, teknisk konsulent i Nordic Wind Consultants.

Hvis kablerne ikke er registeret, og der sker en graveskade, så kan ejeren af VE-anlægget blive ansvarspådraget til at betale for reparation af kablerne og risikerer et medfølgende driftstab. Ved at få kablerne korrekt registreret i LER, flyttes ansvaret, så det er graveaktøren, der ansvarspådrages til at betale for reparation af kabler ved en graveskade.

– Derfor giver det god mening at lade de kabler som ejes af VE-ejeren registrere i LER 2.0 for at undgå udgifter og driftstab. Indberetningen vil koste nogle få tusinde kroner per vindmølle og eventuelle udgifter til fremskaffelse af de nødvendige data. Derudover vil et årlig beløb på nogle få hundrede kroner blive opkrævet for at opretholde data og svare på graveforespørgsler, siger Poul Madsen.

LER 2.0 fører til færre skader

Håbet med LER 2.0 er, at det vil skabe en lettere og mere overskuelig indgang til oplysningerne om Danmarks 750.000 km underjordisk infrastruktur - og dermed mindske antallet af uheld og ulykker. Ifølge SDFI sker der graveskader for omkring 300 mio. kr. årligt. Styrelsens seneste opgørelse viste, at der alene i 2021 blev indberettet over 16.000 graveskader. Langt de fleste skader var på telekabler (83,4 procent) efterfulgt af elkabler (7,9 procent). 

– Oplysninger i LER er helt centrale informationer, når det kommer til nogle af de vigtigste økonomiske og samfundsmæssige aktiviteter i Danmark i de kommende år, hvor der vil blive gravet som aldrig før med udrulning af fjernvarme, fibernet og udbygning af elnettet, siger Christian Vonger Berg, som er chefkonsulent i Green Power Denmark og følger SDFIs arbejde tæt. 

LER 2.0 giver som noget nyt gravaktører mulighed for at tilgå ledningsoplysninger via en tablet på gravesstedet, så de kan zoome ind og ud af ledningskortet og trykke på den enkelte ledning for yderligere oplysninger.  

Stikledninger til landbaserede vindmøller

Green Power Denmark har været i dialog med SDFI om, i hvilket omfang stikledninger til landbaserede vindmøller er omfattet af forpligtelserne i LER-loven. Dialogen har bygget på følgende tre scenarier:

  1. Privat ledningsejer, der ejer egen vindmølle med det formål at forsyne egen matrikel med afledning af eventuelt overskydende strøm til forsyningsnettet.
  2. Mindre virksomhed, landmand eller grundejerforening, der ejer en eller flere vindmøller med det formål at forsyne egen matrikel eller lukket/sluttet bestemt kreds af brugere og har afledning af eventuelt overskydende strøm til forsyningsnettet.
  3. Større landbrug eller virksomhed, som ejer flere vindmøller med det formål at tjene på salg af el til forsyningsselskab.

Ifølge SDFI er scenarie 1 og 2 som udgangspunkt ikke omfattet af LER-loven. Scenarie 3 er derimod omfattet af LER-loven. En virksomhed, der ”ejer en del vindmøller”, dvs. producerer langt mere strøm, end virksomheden selv kan forbruge og har til formål at tjene på at levere strøm til andre, betragtes som et forsyningsselskab og vil som udgangspunkt være omfattet af LER-loven ifølge SDFI.

Er du som vindmølleejer i tvivl om, hvorvidt du er omfattet af LER-loven eller ej, kan du kontakte SDFI på support@sdfi.dk

...
MIN DAG

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 55.000 personer. Dansk Energi sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og...

Nyheder direkte i din indbakke?