Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Dansk elproduktion slår ny grøn rekord

De danske elproducenter slog i 2019 ny grøn rekord, da en gennemsnitlig produceret kilowatt-time udledte 135 gr. CO2/kWh. Det er den laveste CO2-udledning nogensinde målt i Danmark og omkring en syvendedel af det, som elproducenterne udledte i 1990. Dengang lå tallet over 1000 gr. CO2/kWh.

Aldrig har en produceret kilowatt-time udledt så lidt CO2, som den gjorde i 2019. Og det er der ifølge Energinets nyligt offentliggjorte årlige Miljørapport over dansk elproduktion og kraftvarmeproduktion, to primære årsager til. 

Den ene årsag er, at der er produceret mere grøn strøm, fordi havmølleparken Horns Rev 3, der kan producere strøm til 425.000 husstande, blev sat i drift i 2019. Den anden er, at det danske kulforbrug faldt med 46 procent fra 2018 til 2019. Det drastiske fald i kulforbruget skyldes bl.a. en markant stigning i prisen på CO2-kvoter, og dermed også prisen for at udlede CO2.

”Historisk set er 135 gr. CO2/kWh et virkelig, virkelig lavt tal, der viser den imponerende grønne rejse, som det danske elsystem har været på. I 1990 udledte en produceret kilowatt-time over 1000 gram CO2, altså cirka syv gange så meget som i dag,” siger Hanne Storm Edlefsen, områdeleder i Energinet Elsystemansvar.

Energinet1

Vindenergi er den dominerende elproduktionsform i Danmark

17,1 TWh. Så meget strøm producerede danske vindmøller og solceller i 2019, svarende til 49,9 pct. af det danske elforbrug. En stigning på 15 pct. sammenlignet med 2018. Vindmøllerne producerede alene 16 TWh, hvilket ikke blot er ny grøn rekord, men også sætter en tyk streg under, at vindenergi er den suverænt mest dominerende elproduktionsform i Danmark.

“Takket være vores store vindressourcer er møller den langt største leverandør af vedvarende energi i Danmark, og det vil det være i mange år fremover. Det store prisfald på ny vindenergi i de senere år - både for landvind og havvind - vil sikre, at vindenergi vil drive en stor del af væksten i den vedvarende energi i de kommende år,” siger Søren Klinge, elmarkedschef i Wind Denmark.      

Foto energinet 2


Modsat faldt den samlede elproduktion fra fossile og biobaserede brændsler med 26 PJ (petajoule red.) svarende til 34 pct. fra 2018 til 2019. Alligevel var netto-elproduktionen knap 30 TWh begge år.

”Det er værd at bemærke, at samtidig med at fossile brændsler udfases, så opretholder Danmark sin årsnettoproduktion af el. Det grønne erstatter så at sige det sorte. Det underbygger endnu engang, at grøn omstilling, høj forsyningssikkerhed og en elpris, som er til at betale, godt kan gå hånd i hånd,” siger Hanne Storm Edlefsen.

Dansk elsystem er klar til en grøn fremtid

Tallene i Miljørapporten dækker danskproduceret el. Medregnes handel af strøm med nabolandene, udleder 1 kWh i en dansk stikkontakt 145 gr. CO2/kWh. Det tal er således lavere end Energinets 2019-miljødeklaration for 1 kWh, som blev offentliggjort i januar. Her blev det estimeret, at 150 gr C02/kWh blev udledt.

Årsagen til de lavere tal er, at der er flere virksomheder end forventet, der har udfaset de fossile brændsler til fordel for eksempel biobrændsler. Ifølge Søren Klinge er det danske energisystem godt forberedt på en fremtid udelukkende baseret på vedvarende energi.   

"Der er sket en meget markant udvikling i det danske elsystem indenfor de senere år, hvor elsystemet nu kan drives udelukkende på den vedvarende energi. Det er en bemærkelsesværdig udvikling, også i et internationalt perspektiv, som man ikke ville havde troet mulig for bare få år siden,” siger han.

Flere end forventet har udfaset kul

Strømmen fra de danske stikkontakter vil blive grønnere, spår Energinets miljørapport, der forventer, at CO2-intensiteten fortsat vil falde i de kommende år. Det forklares ved en forventning om en øget elektrificering af energiforbruget samtidig med en fortsat udbygning med vind og sol.

"Vindenergien er hjørnestenen i den grønne omstilling. Med idriftsættelsen af havvindmølleparken Kriegers Flak og flere større landvindmølleprojekter indenfor de nærmeste år, kan vi godt forvente, at alene vindens andel i elforbruget overstiger 50 pct. - forhåbentligt allerede i 2021,” slutter Søren Klinge.  

Denne artikel er baseret på data og tabeller fra Energinets årlige miljørapport over dansk elproduktion og kraftvarmeproduktion 

Nyheder direkte i din indbakke?