KOMPETENCELØFT

Danmark får diplomuddannelse inden for Power-to-X

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) har godkendt Danmarks første Power-to-X-diplomuddannelse, der bliver udbudt af maskinmesterskolerne i Fredericia og Aarhus. Green Power Denmark byder den nye uddannelse varmt velkommen.

Ole Hansen (tv) og Peter Skovgaard (th), undervisere på maskinmesteruddannelsen på FMS og kommende undervisere på den nye diplomuddannelse i Power-to-X

Ole Hansen (tv) og Peter Skovgaard (th), undervisere på maskinmesteruddannelsen på FMS og kommende undervisere på den nye diplomuddannelse i Power-to-X. Pressefoto

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) har netop godkendt 19 nye uddannelser, og en af dem er Danmarks første diplomuddannelse inden for Power-to-X, som udbydes af maskinmesterskolerne i Fredericia og Aarhus.

Diplomuddannelsen vil være tilgængelig for maskinmestre, ingeniører og rådgivere i eksempelvis regioner og kommuner, der skal udstede tilladelser og føre tilsyn med kommende Power-to-X-anlæg.   

– Verden forandrer sig, og det skal vores uddannelser afspejle. Der er behov for, at uddannelseslandskabet følger med udviklingen. Det er også baggrunden for, at vi har igangsat et ambitiøst reformprogram for de videregående uddannelser, der skal tage højde for de udfordringer, vi ser ind i, siger Christina Egelund.

Første modul begynder i februar

Den nye diplomuddannelse stiler mod at udstyre fagfolk og rådgivere inden for energisektoren med de nødvendige færdigheder til at håndtere udfordringer og muligheder inden for Power-to-X, der er en vej til at elektrificere svære sektorer som tung transport og energikrævende industrielle processer via grøn strøm. Uddannelsen vil derfor dække en bred vifte af emner, herunder tekniske aspekter, asset management, regulering og sektorkobling.

– Godkendelsen af vores diplomuddannelse inden for PtX er et vigtigt skridt i retning af at styrke Danmarks position som frontløber inden for grøn energi. Vi er begejstrede for at kunne tilbyde efteruddannelse inden for PtX og bidrage til at uddanne de næste generationer af eksperter inden for PtX-teknologier, lyder det fra Jens Færgemand, der er rektor for Fredericia Maskinmesterskole.

Uddannelsens første modul ”Power-to-X-teknologier, værdikæder og sektorkobling” starter allerede op i februar 2024.

Nyheden glæder Green Power Denmark, der arbejder for at fremme Danmarks position inden for Power-to-X og som også for nylig har lanceret et stort udspil om mere arbejdskraft til den grønne omstilling. Arbejdskraft kan nemlig blive en alvorlig hæmsko for et potentielt nyt dansk erhvervseventyr, hvis virksomhederne ikke kan ansætte nok medarbejdere med de rette kompetencer.

– Der bliver kamp om fremtidens arbejdskraft, og der bliver stor efterspørgsel efter folk med specialiserede kompetencer inden for brint og nye grønne brændstoffer. Derfor er det godt, at vi får en ny målrettet efteruddannelse på et område, der er afgørende for at realisere den grønne omstilling, og som kan skabe store danske eksportindtægter i fremtiden, siger Lea Bigom Wichmand, der er afdelingschef for Erhverv og Innovation.  

Mere arbejdskraft til den grønne omstilling
Politikpapir

Dette udspil indeholder 10 forslag til indsatsområder, der kan øge arbejdsudbuddet til den grønne sektor.

Udgivet
November 2023

Nyheder direkte i din indbakke?