Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

CIP investerer 7,5 mia. kr. i PtX-anlæg i Esbjerg

Med en investering på 1 mia. euro vil Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) opføre et PtX-anlæg med en kapacitet på 1 GW. Anlægget, der står til at blive den største af sin slags, skal fra 2026 kunne producere brint og ammoniak til brug i bl.a. skibe og gødning i landbruget. PtX-planerne i Esbjerg Havn bakkes op af bl.a. A.P. Møller-Mærsk, Danish Crown og DFDS, der er oplagte aftagere af de grønne brændsler.

Investeringen i et stort PtX-anlæg på Esbjerg Havn kommer fra en ny fond under CIP og vil bl.a. kunne udnytte den grønne strøm fra havvind i Nordsøen og fra de landvind-projekter, der er på bedding i det syd- og sønderjyske område. En afledt positiv effekt ved produktionen af brint og ammoniak er, at overskudsvarmen kan anvendes til at opvarme husstande i Esbjerg via det eksisterende fjernvarmenet. Ifølge CIP vil omkring en tredjedel af husstandene i Esbjerg kunne få deres varme fra den kommende fabrik, der samtidig vil skabe mellem 150-200 permanente job når anlægget står færdig i 2025.

”CIPs projekt i Esbjerg understreger de mange perspektiver, der er ved PtX, og den værdi der skabes, når den grønne strøm fra vindmøllerne omdannes til brændstof til andre sektorer. Samtidig skaber vi hundredvis af arbejdspladser, forureningsfri varme til lokalområdet og som prikken over i’et kan vi lade en masse olie blive i undergrunden og dermed skåne atmosfæren for mere Co2,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark og fortsætter:

”Grundlæggende er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan opnå med PtX i Danmark og resten af verden. Der er uendelige mængder vind og dermed vindmøllestrøm og med opkomsten af PtX som teknologi, så kan vi skabe alverdens grønne brændsler. I Danmark er markedet overladt til sig selv, og det haster derfor med den nationale PtX-strategi, der blev besluttet med klimaftalen fra juni 2020, så den kan kun komme for langsomt.”

CIP er en kapitalforvalter, hvoraf en fjerdedel ejes af Vestas. Der skal træffes endelig investeringsbeslutning i 2022/2023.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?