Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Build Back Better gør mulighederne større ”over there”

USA har lagt en ny kurs i klimapolitikken, og med genindtrædelsen i Paris-aftalen og den enorme Build Back Better strategi, er der tiltagende markedsmuligheder i USA for den danske vindmøllesektor.

”It has to hurt”. 

Selvom citatet ikke just er muntert, bragte det smilene frem, da der blev talt om mulighederne i USA ved Green Energy Export Days, der netop er afholdt i Industriens Hus. 

Når man som dansk virksomhed ønsker at etablere sig på det amerikanske marked for energiproduktion, så skal man nemlig mene det: De bedste medarbejdere skal sendes afsted, og det skal kunne mærkes på hovedkontoret i Danmark. 

For ifølge Danmarks ambassadør i USA, Lone Dencker Wisborg, skal man være dedikeret for at få foden ind på markedet. 

”USA er ikke et pendlermarked, hvor du bare kan rejse frem og tilbage. Du skal være til stede, og du har også brug for en amerikansk partner - det er et vigtigt første skridt. Man skal se det som en langvarig investering, hvor ”mælk og honning” ikke flyder på andendagen, man er i landet,” rådede den magtfulde ambassadør. 

Stort marked med flere penge i sigte

USA er allerede i dag et kæmpe marked for den danske energisektor, og vil i fremtiden vokse markant. Ser man isoleret på havvind, er der alene på føderalt plan et mål om 30 gigawatt (GW) i 2030, og på statsligt niveau er der et mål om 50 GW i 2045, hvoraf 14 GW allerede er igangsat i større eller mindre grad. 

Som virksomhed på det amerikanske marked eller på vej ind på markedet er det vigtigt at huske på, at USA består af 50 stater, der alle er forskellige i lovgivning og ambitionsniveau. Et godt hjemmearbejde gør forskellen, påpegede Lone Dencker Wisborg i en paneldebat med COO for Rambøll, Michael Simmelsgaard, og SVP for strategi i Ørsted, Jakob Askou Bøss. 

I første halvår af 2021 er der i USA installeret 9,9 GW vedvarende energi i USA, viser en ny opgørelse fra American Clean Power. I amerikanske standarder, svarer det til strømforbruget i 2,5 mio. husstande. 

De tal ønsker præsident Joe Biden at hæve fremadrettet, ikke mindst gennem astronomisk store investeringer i bl.a. havneinfrastruktur, men også gennem fornyelse og optimering af lovgivning på energiområdet. Præsidentens samlede mål er, at elsektoren skal halvere sine udledninger inden 2030 og være på netto-nul i 2035. Til at starte processen og få landet i sving igen efter Covid-19, er der netop nu to lovgivningspakker på vej gennem Repræsentanternes Hus. En infrastrukturpakke på 1.000 milliarder dollar og en større og mere blandet genopretningspakke på 3.500 milliarder dollar. Begge indeholder satsninger på vedvarende energi og elnet. 

Pengestrømme vil vare ved

En af mange åbenbare forskelle på præsident Joe Biden og forgængeren Donald Trump er deres syn på vedvarende energi. Men ifølge panelisterne skal danske virksomheder på det amerikanske marked eller eksporterende underleverandører ikke frygte et tilbageskridt for vedvarende energi ved et kommende valg, uanset udfaldet. Som så meget andet, så måles satsningen på vedvarende energi nu primært i økonomi frem for ideologi. 

”Der er altid et valg i USA, og selvom republikanerne ikke har været fortalere for at bekæmpe klimaforandringerne, lige som Bidens administration, så tæller tallene. Det er uundgåeligt, at begge partier vil fokusere på grøn omstilling. Bare se på Texas (klassisk republikansk stat, red.),” sagde Lone Dencker Wisborg og understregede, at der allerede under Trump var store satsninger på vedvarende energi, eksempelvis i Californien, der er verdens femtestørste økonomi. 

En lang række virksomheder fra den danske vindmølleindustri er i dag til stede med kontorer eller produktion i USA. Senest har den danske vindudvikler Eurowind Energy fra Hobro åbnet et kontor i Californien med den hidtidige danske landechef i spidsen. Ørsted åbnede deres første kontor i 2015 og er i dag aktiv i seks stater og har omkring 200 ansatte i landet. Rambøll har været i regionen i en længere årrække og har i dag 100 kontorer og 2.000 ansatte i USA. 

Green Energy Export Days er arrangeret af DI Energi, Wind Denmark, Danish Board of District Heating (DBDH), State of Green, Energistyrelsen og Udenrigsministeriet. Konferencen fandt sted den 26. august 2021 i Industriens Hus. 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?