Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Bredt dansk konsortium indleder projekt om genanvendelse af vindmøllevinger

Et bredt konsortium ledt an af vindsektorens helt store aktører har opnået støtte fra Innovationsfonden til at igangsætte projektet DecomBlades, der skal forsøge at danne grundlag for kommercialisering af genanvendelse af vindmøllevinger ved hjælp af bæredygtige løsninger.

I dag bliver mellem 85-95 pct. af en vindmølle genanvendt efter nedtagning, men særligt genanvendelsen af vindmøllevinger stiller krav til nye, innovative måder at genanvende de kompositmaterialer, der indgår i vingerne.

Netop den udfordring tager et bredt konsortium af partnere fra både vindsektoren, genanvendelsessektoren og forskningsverdenen nu op, for i fællesskab at finde veje til at etablere en bæredygtig værdikæde, der kan kommercialisere genanvendelsen af kompositmaterialer fra vingerne. 

Partnerskab på tværs af sektorer

Konsortiet består af Ørsted, Vestas, Siemens Gamesa, LM Wind Power, FLSmidth, Makeen Power, HJHansen Genvindingsindustri, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og faciliteres af den nationale innovationsklynge for energi, Energy Cluster Denmark.

Partnerne, der alle har rødder i Danmark men opererer globalt, repræsenterer således den globale sektorbredde, der er nødvendig for at etablere en værdikæde, der sammen kan etablere en genanvendelsesindustri for kompositmaterialer – hele vejen fra levering, til forarbejdning til implementering.

”I bestræbelserne på at opnå et CO2-netralt samfund kan genanvendelsen af udtjente materialer og et skift til alternative materialer i cementproduktion spille en afgørende rolle i reduktionen af CO2-udslip. DecomBlades-projektet fokuserer på genanvendelsesteknologier, der opskaleres til at håndtere de mængder af udtjente vindmøllevinger, som vi forventer over de kommende årtier. Investeringen og den dedikerede indsats fra dette tværsektorielle konsortium er et vidnesbyrd om et nyt skridt mod at fremme væksten i genanvendelsesindustrierne,” lyder det fra John Korsgaard, Senior Director of Engineering Excellence i LM Wind Power og formand for DecomBlades’ styregruppe i konsortiets pressemeddelelse.

"Virksomhederne i vindsektoren har igennem længere tid haft markant fokus på genanvendelse af vindmøllevinger, og Megavind har i sine seneste anbefalinger netop peget på behovet for partnerskab med de sektorer, som er eksperter i genanvendelsesprocesser. Derfor er det et vigtigt nyt skridt, at der nu er etableret samarbejde med en række globale aktører inden for genanvendelsessektoren, så vi for alvor kan opbygge en kommercielt bæredygtig værdikæde omkring genanvendelse af vinger."
Jan Hylleberg, adm. direktør, Wind Denmark

Wind Denmark’s adm. direktør Jan Hylleberg hilsner projektet velkommen og glæder sig over, at projektet har en bredde, som binder partnerskaber på tværs af sektorer:

”DecomBlades er endnu et vigtigt skridt, som vindsektoren tager for at sikre, at industrien ikke blot leverer bæredygtige produkter og løsninger, men også er bæredygtig fra vugge til grav. Projektet er også et fantastisk eksempel på, hvordan virksomhederne arbejder tæt sammen om at finde løsninger på nogle af de udfordringer, der skal tackles, for at vi som samfund kan nå målet om klimaneutralitet i 2050,” udtaler Jan Hylleberg og fortsætter:

Virksomhederne i vindsektoren har igennem længere tid haft markant fokus på genanvendelse af vindmøllevinger, og Megavind har i sine seneste anbefalinger netop peget på behovet for partnerskab med de sektorer, som er eksperter i genanvendelsesprocesser. Derfor er det et vigtigt nyt skridt, at der nu er etableret samarbejde med en række globale aktører inden for genanvendelsessektoren, så vi for alvor kan opbygge en kommercielt bæredygtig værdikæde omkring genanvendelse af vinger.

Fokus på genanvendelsesteknologier

DecomBlades-projektet vil have fokus på kommercialisering af tre genanvendelsesteknologier, som er mere eller mindre modne teknologier, der allerede i dag benyttes af industrierne (kilde: WindEurope: Accelerating Wind Turbine Blade Circularity, 2020): 

  • Samforarbejdning med cement
    Kompositmateriale fra vindmøllevinger kan indgå i produktionen af cement, hvor materialerne bidrager med energi og mineraler i form af fx silika og kalk. Denne teknologi reducerer behovet for anvendelse af fossile brændsler, sand, ler og andre råmaterialer i cementproduktionen, og vil bidrage til at reducere både klimaaftryk og forbruget af råmaterialer i produktionsprocessen.
     
  • Mekanisk neddeling
    Større kompositmaterialer fra vindmøllevinger knuses I mindre dele, hvilket er en forudsætning for en række andre genanvendelsesprocesser. Korte fibre og støv fra neddelingen kan benyttes til hhv. forstærkning og fyldemasse. Teknologien er effektiv og omkostningsbesparende, ligesom den heller ikke kræver store mængde energi, men er behæftet med en betydelig forringelse af de genanvendte materialer.
     
  • Pyrolyse
    Kompositmaterialer nedbrydes ved høj temperatur i en reaktor, hvor de udspaltes til glasfibre og kulbrinte, som kan benyttes i andre processer og materialer, fx fyldemasse, additiver eller som energikilde.

DecomBlade-projektet vil løbe over tre år og har opnået støtte fra Innovationsfonden, ligesom partnerne selv har medfinansieret projektet.
 

Nyheder direkte i din indbakke?