Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Året starter med historisk høj vindproduktion i Norden

Produktionen af strøm fra vindmøller er kommet godt fra start i 2022. Ifølge det engelske analysebureau Refinitiv producerede vindmøllerne i Danmark, Sverige, Norge og Finland den 13. januar tilsammen 20,3 GWh i en time, hvilket aldrig er set højere.

Det høje produktionsniveau blev nået på baggrund af stærkt blæsevejr i hele Skandinavien, herunder også i Danmark. Samtidig hører det med til historien, at den installerede kapacitet er vokset i alle de nordiske lande med samlet omkring 4.200 MW, hvor væksten i 2021 var størst i Sverige med næsten 2.220 MW.

”Den rekordhøje produktion viser tydeligt, at vindenergien har udviklet sig til rygraden i det fælles nordiske elsystem. Det afgørende er nu, at systemoperatørerne udbygger elnettet, så vindenergien kan flyttes rundt mellem landene til gavn for den grønne omstilling. Med et udbygget elnet på tværs af de nordiske lande, kan vi nå de klimapolitiske målsætninger om en elektrificering af samfundet", siger Søren Klinge, elmarkedschef i Wind Denmark. 

Tal fra Energinet viste tidligere i januar, at vind og sol tilsammen producerede hvad der svarer til 47,2 pct. af danskernes samlede elforbrug i 2021. Vindandelen alene lå på 43,6 pct. hvilket er en tilbagegang i forhold til 2020. Vindandelen kunne havde været omkring 3 procentpoint højere, hvis ikke Energinet og den tyske systemoperatør havde slukket danske vindmøller på grund af problemer i nettet. Det illustrerer tydeligt behovet for at udbygge elnettet, mener Wind Denmark. 

Artikel

Tal fra Energinet viser, at vind og sol tilsammen producerede 47,2 pct. af danskernes samlede elforbrug i 2021. Vindandelen alene lå på...

Laveste elpris siden midten af marts

Elprisen var torsdag den 13. januar i Vestdanmark helt nede på et gennemsnit på 13,8 øre/kWh, hvilket var den laveste siden i midten af marts sidste år. I Østdanmark var elprisens gennemsnit på 13,8 øre/kWh, der er den laveste siden starten af oktober sidste år.

”Elprisens lave niveau torsdag viser, at elmarkedet stadigvæk ikke er fleksibelt nok til at bruge den vedvarende energi, når den er tilgængelig. Det haster med at sat de initiativer i gang, som kan sikre, at den vedvarende energi fra vind og sol kan gemmes, for eksempel via brintproduktion eller andre PtX-løsninger, som Folketinget i dag er startet på forhandlinger om en national strategi for”, slutter Søren Klinge.

Pressemeddelelse

Wind Denmark hilser regeringens PtX-strategi velkommen, hvor der sættes en ambitiøs retning, der cementerer PtX som en vigtig løsning...

 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?