Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Pressemeddelelse

2020 bød på rekordhøj produktion fra landets vindmøller

2020 har budt på mange udfordringer, men en god nyhed er, at de danske vindmøller producerer mere energi til danskerne end nogensinde. De danske vindmøller leverede i 2020 hvad der svarer til 46,1 pct. af danskernes elforbrug og andelen kunne have været omkring 51 pct., hvis ikke produktionen fra vindmøller var blevet nedreguleret.

Den samlede produktion fra landets vindmøller var i 2020 på 16,27 TWh (terawatt-timer), hvilket er en stigning i forhold til 2019, hvor vindmøllerne producerede 16,11 TWh. I 2019 producerede de danske vindmøller hvad der svarede til 47,1 pct. af danskernes elforbrug.

Når den rekordhøje vindproduktion i 2020 ikke samtidig fører til en rekord i vindandelen, skyldes det et lidt højere elforbrug sidste år sammenlignet med 2019.

”Det er en rigtigt god nyhed for den grønne omstilling, at vi nu er nået dertil, at vindenergien når nye højder i årsproduktionen. Den samlede produktion er en ny danmarksrekord, og en vindandel på godt 46 pct. er intet andet land i verden, i stand til at fremvise i deres elsystem,” udtaler Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark, der glæder sig over rekorden og fortsætter:

”Vi oplevede i 2020 også en rekord i mængden af specialregulering, hvilket betyder, at de danske vindmøller har været slukket i perioder, hvor strømmen kunne have været brugt i f.eks. varme- og transportsektoren, hvis efterspørgslen og kapaciteten i elnettet havde været til stede.”

Totalt blev der i 2020 aktiveret 3 TWh specialregulering (nedregulering), og hvis man regner med, at vindmøllernes andel var den samme hele året som i årets første 8 måneder, som oplyst af Energinet, blev en produktion på ca. 1,4 TWh vindmølleproduktion slukket af Energinet i 2020. Produktionen ville ifølge Wind Denmark's beregninger have ledt til en vindandel på omkring 51 pct. og en samlet produktion på ca. 17,7 TWh, hvis strømmen fra møllerne var anvendt.

”Mængden af specialregulering er både en god og dårlig nyhed. Den høje mængde regulering fra vindmøller er et tegn på, at vindenergi som teknologi er modnet og er klar til at understøtte elsystemet når der er behov for det. På anden side er den høje mængde specialregulering også et tegn på, at der er fortsatte kapacitetsproblemer i elnettet i Tyskland og at der mangler fleksibelt elforbrug herhjemme, som kan udnytte den vedvarende energi når den er til rådighed. Det er super ærgerligt og en udfordring, vi for alvor skal have gjort kål på i dette år,” påpeger Jan Hylleberg.

Den højere produktion fra landets vindmøller i 2020 skete på baggrund af, at det blæste en smule mere sidste år end i 2019, men også at der var flere danske vindmøller til at bidrage til den grønne omstilling. 2020 var det første år, hvor havvindmølleparken Horns Rev 3 producerede hele året, og på land blev landvindmølleparken på Thorup Sletten indviet i september måned med 18 vindmøller og en samlet kapacitet på 77 MW. Thorup Sletten var ved udgangen af november 2020 den eneste kommercielle vindmøllepark, der var blevet nettilsluttet i 2020. Hertil kom flere testvindmøller og et par husstandsvindmøller.

Datakilder: Energinet, EMD og Nord Pool Spot.
Data fra den 21. december er foreløbige data.  

Nyheder direkte i din indbakke?