Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Danmark med til at kickstarte vindenergi i Østersøen

I Szczecin i Polen har de otte østersølande og EU-Kommissionen underskrevet en aftale, der skal sikre brugen af Østersøens vindressource. Erklæringen lægger rammerne for at mange af landene i regionen kan gennemføre den grønne omstilling med havvind fra Østersøen.

Med den polske vindenergiforening (PSEW) som vært, har Polen, Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen samt repræsentanter fra EU-Kommissionen den 30. september underskrevet en historisk erklæring. Erklæringens formål er at sikre landenes indsats hen imod en stigende andel havvind i Østersøen. Udover at hjælpe med den grønne omstilling, skal dette også hjælpe landenes økonomier:

”Dagens erklæring markerer endnu en milepæl for energiomstillingen i både Polen, samt hele østersøområdet. Regeringerne tror på Europas billige, effektive og pålidelige havvindteknologier. De anerkender vindenergiens rolle som en motor for Europas økonomiske genstart efter Covid-19, og derfra vækst og jobs. Samarbejdets ånd i dagens erklæring bør også være til stede i EU’s Offshore Renewable Energy Strategy,” siger vicedirektør for WindEurope, Malgosia Bartosik.

”Erklæringen er et godt og ambitiøst første skridt for alle landene i østersøområdet mod mere havvind. Erklæringen viser havvindens rolle i at hjælpe landene med den grønne omstilling, men netop også som en central komponent i genstarten af landenes økonomier. Danmark har, med sin underskrift, både erklæret sin støtte til de her lande, men også markeret en mulighed for at kunne være en central spiller i det kommende havvindseventyr i Østersøen,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

Pressemeddelelse

Hver gang en gigawatt havvind sættes op i Danmark, sikres 14.600 årsværk i danske virksomheder. Det viser nyt studie, som for første...

Østersøen som fremtidigt vindeventyr

Om end Nordsøen grundet størrelse og vindforhold stadigvæk bliver drivkraften for havvind i Europa, med en forventet kapacitet på 212 GW i 2050, har EU-Kommissionen høje ambitioner for Østersøen. Østersøen, som har 2,2 GW i dag, bør ifølge EU-Kommissionen have en kapacitet på 93 GW i 2050. Sådan en massiv stigning i kapacitet vil være med til at skabe masser af job og vækst for landene i regionen, og dette kræver en høj grad af samarbejde:

”Samarbejde mellem østersølandene er nøglen til at få udnyttet de potentielle 93 GW vindenergi inden 2050, Min tilstedeværelse her i dag […] har givet mig en stor tiltro til, at der er et reelt ønske fra landene her om Østersøen om at samarbejde på et regionalt plan” udtaler MHI Vestas’ CEO, Philippe Kavafyan i en pressemeddelelse.

Nyt energisystem på 20 år

Det relativt lave antal GW i Østersøen i dag peger i retning af, at der i dag kun er en begrænset indsats fra landene i området om at bruge havets vindressourcer. Danmark har historisk etableret havvind i Østersøen og har planer om mere, bl.a. via energiøen Bornholm, og andre lande er så småt også ved at komme på banen. Polen har, næsten symbolsk igennem værtskabet i Szczecin, vendt sig på en mønt fra deres modstand mod EU’s nye klimamål i 2019. Nu er der et ønske og en ambition om et nyt og grønt energisystem i Polen:

“Denne udfordring er enorm for Polen, det eksisterende energisystem blev skabt over en periode på 60 år – og nu skal vi bygge et nyt på 20 år,” udtaler den polske klimaminister, Michal Kutyka, i et interview med Børsen.

Polen har et mål om at bygge 8-11 GW over 20 år, som er anslået til at koste 210 mia. kr. Sådan et mål kan være med til at skabe en polsk vindindustri, og dermed skabe vækst i landet:

”Polen kan skabe en helt ny økonomisk sektor omkring dets spirende vindindustri, og dermed blive specialiseret i produktion af komponenter til havvindmøller. Vi håber, at havvind kan blive Polens primære eksportindustri, og at polske firmaer kan blive vigtige aktører i den internationale supply chain for havvind,” siger Kamila Tarnacka, Deputy CEO hos PSEW.

En sådan indsats kan give store muligheder for danske virksomheder. Den massive erfaring, som vi har herhjemme, er en, som de polske virksomheder allerede gør brug af:

"Vi ser allerede et styrket samarbejde mellem danske og polske virksomheder. Min vision er et meget lovende og solidt partnerskab. Havvindkraft er en af de søjler, vi bygger vores fremtid på," udtaler Michal Kutyka til Børsen.

Samarbejdet er et, som kommer som en positiv overraskelse herhjemme:

“Det er jo ikke ret lang tid siden, vi talte om Polen som et af de mest fossil-sorte lande. Nu har de skiftet kurs, og jeg håber, at vi i Danmark – både i regeringen og industrien – vil være i stand til at gribe deres fremstrakte hånd,” udtalte Jan Hylleberg til Børsen i anledning af underskrivelsen af erklæringen.

Erklæringen, kort fortalt

Erklæringen blev underskrevet af repræsentanter fra EU-Kommissionen samt ministre fra Danmark, Estland, Finland, Litauen, Letland, Tyskland og Sverige den 30. september i Szczecin, Polen.

Erklæringen er med til at understrege landenes samarbejdsvillighed og målsætninger om Østersøområdet som et fremtidigt område for havvindenergi. Dette skal ske inden for rammerne af ”The Baltic Energy Market Interconnection Plan (BEMIP) High-level Group”.

Omend erklæringen ikke er bindene, markerer den et ønske fra landene om at samarbejde tættere og binde sig mod nogle konkrete målsætninger i Østersøen.

Erklæringen kan læses her.

...

 

Nyheder direkte i din indbakke?