Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

JUBILÆUM

25 år i den grønne omstillings tjeneste

Halvdelen af Jørgen S. Christensens liv er brugt i energiens og den grønne omstillings tjeneste. I september kan han både fejre 50 års fødselsdag og 25 års jubilæum hos Dansk Energi.

Forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen, der fylder 50 år den 7. september, har arbejdet halvdelen af sit liv i Dansk Energi. Den 18. september kan han fejre 25 års jubilæum i energiens og den grønne omstillings tjeneste.

Som ung og nyuddannet ingeniør blev han i 1995 som noget af det første sat til at vurdere, hvor meget vindenergi, der var plads til i det danske elsystem. 10, 20 eller 30 procent?

Stort set ingen troede dengang på, at elsystemet kunne håndtere 30 procent, men det kunne det. I dag dækker vindkraften, hvad der svarer til cirka halvdelen af det danske elforbrug på årsplan. I perioder med god blæst leverer vindmøllerne mere end Danmarks samlede forbrug.

Mange af forklaringerne på, hvorfor det vitterligt kan lade sig gøre, har Jørgen S. Christensen som afdelingsleder og siden direktør haft fingre og især hjerne med i: Stærkere elnet, tekniske krav til stadig større vindmøller, markedsudvikling, automatisering, digitalisering af data mm.

Jørgen S. Christensen har i alle årene arbejdet tæt sammen med repræsentanter for de danske elnetselskaber, energiselskaber og projektudviklere samt forskere på danske og udenlandske universiteter i det, han kalder ’et givende professionelt miljø’. Kulturmødet mellem det danske og det internationale og samarbejdet med andre faggrupper end de strengt ingeniørmæssige, er noget af det, han sætter pris på.

Når Jørgen S. Christensen optræder på branchens vegne på internationale møder, vækker historien om 50 procent vindenergi kombineret med en leveringssikkerhed på 99,99 procent betydelig opsigt. Danmark ér et grønt foregangsland, fastslår han, der igennem en del år har spillet en fremtrædende rolle i den globale samarbejdsorganisation for eltransmission og -distribution, CIGRE.

Jørgen S. Christensen

Meget er lykkedes over de 25 år, men udviklingen af en del teknologier – for eksempel elbiler – er gået langsommere end forventet. Netop indpasning af 1-1½ mio. elbiler på elnettet inden for de næste 10-15 år, er et af Jørgen S. Christensens aktuelle fokusområder sammen med øvrig elektrificering af samfundet inklusive den indirekte: El kan bruges til produktion af brint og dermed åbne et nyt kapitel i den grønne omstilling i form af det, der kaldes Power-to-X.

Fleksibelt elforbrug fra elbiler, varmepumper og mange andre apparater står også højt på radaren hos Jørgen S. Christensen, der også er dybt engageret i at beskytte energibranchen mod hackerangreb bl.a. ved hjælp af et nyt kompetencecenter inden for cyber- og informationssikkerhed. Denne såkaldte EnergiCERT er oprettet med Jørgen S. Christensen som primus motor i et samarbejde med Energinet og Dansk Fjernvarme.

I Dansk Energi har Jørgen S. Christensen ledelsesmæssigt ansvar for netteknisk afdeling, forsknings- og udviklingsprogrammet ELFORSK og kursusafdelingen.

Privat bor han i Ballerup sammen med sin hustru og datter. Fritiden bliver gerne brugt på familiens ødegård i Sverige, hvor Jørgen S. Christensen nyder naturens stilhed som en modsætning til dagligdagens hektiske mødeaktivitet. Skiløb (telemark og langrend) i det svenske vinterterræn og deltagelse i årlige elgjagter bliver også prioriteret højt.

Nyheder direkte i din indbakke?

Seneste nyheder